Lifestyle, Persoonlijk

Yoga

Ik ben fan van yoga. Sinds ik 2 jaar terug bijna een burn-out had, ben ik ermee begonnen en doe ik af en toe een les, maar de laatste tijd merk ik steeds meer de positieve effecten ervan. Yoga heeft voor mij iets meditatiefs, ik heb mijn aandacht er helemaal bij en ben volledig in het hier en nu. Na de yoga voel ik me dan ook altijd heerlijk rustig en ontspannen. Ik kan het iedereen aanraden!

 

Wat is yoga?

Yoga gaat om de verbinding tussen lichaam en geest. De band tussen lichaam en geest is tegenwoordig bij mensen vaak verstoord, omdat we druk en gehaast zijn en vaak veel stress ervaren. Yoga biedt oefeningen die lichaam en geest weer in balans kunnen brengen. Door yoga heb ik geleerd te luisteren naar mijn eigen lichaam en ben ik me bewust van mijn mogelijkheden en mijn grenzen. Door de yoga voel ik me lichamelijk fitter, maar ook mentaal en emotioneel ervaar ik meer energie en ruimte. Ik merk dat ik door mijn lichaam gezond te houden door yoga (en door gezonde voeding), dat ik ook mijn geest helder en gezond houdt.

 

Verschillende vormen van yoga

Er zijn verschillende yogavormen, zoals hatha yoga, vinyasa yoga, hot yoga, yin/yang yoga en nog vele meer. Ik zelf doe graag aan hatha yoga en vinyasa yoga.

Hatha yoga

Hatha yoga gaat over het optimaliseren van de fysieke functies van het lichaam, waarbij de nadruk ligt op een rustige, regelmatige ademhaling. Er zijn binnen de hatha yoga vele statische houdingen, asana’s genoemd, die het lichaam rekken, draaien en buigen om het sterker en flexibeler te maken.

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga waarbij houdingen worden uitgevoerd op het ritme van de ademhaling. De yogaseries lopen vloeiend in elkaar over waardoor er een ‘flow’ ontstaat die zorgt voor zowel dynamiek als voor geestelijke rust.

 

Yoga houdingen en de positieve effecten op het lichaam

Alle yogavormen hebben als doel de organen, klieren, gewrichten, zenuwstelsels, bloedvaten, evenwicht etc. beter te laten functioneren. Tijdens de asana’s rek, strek en span je allerlei spieren. De spieren worden op deze manier elastischer en de flexibiliteit van het lichaam wordt vergroot. Deze asana’s zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het lichaam. De adem- en ontspanningsoefeningen werken samen om bewust en diep te ontspannen. Hierdoor krijg je meer controle over je ademhaling en je ademhaling wordt dieper. Door yoga krijgt het energiesysteem en zenuwstelsel (en daardoor het lichaam) een kans om te ontspannen, te herstellen en weer op te laden. Yoga heeft op deze manier ook een positief effect op hoe je beïnvloed wordt door stress. Ook wordt het spijsverteringsproces geoptimaliseerd, doordat de asana’s de bloedtoevoer naar de spijsvertering verbeteren waardoor de maag het voedsel beter verteert. Maar doe nooit yoga met een volle maag, ik kan je vertellen dat de asana’s dan geen pretje zijn om uit te voeren;).

 

Positieve effecten van yoga op mijn leven

Voor mezelf merk ik zeker veel voordelen van yoga:

  • Ik voel me fitter en energieker.
  • Ik voel me meer ontspannen, zelfs Marco merkt hiervan het verschil;)
  • Ik heb een betere lichaamshouding. Ik loop/sta/zit vaak met een kromme rug, maar door de yoga is mijn houding rechter en staan mijn schouderbladen weer wat meer in mijn rug, in plaats van dat ze uitsteken.
  • Ik ben leniger en flexibeler.
  • Ik heb minder hoofdpijn.
  • Ik voel me rustiger.
  • Ik heb een betere (diepere) ademhaling. Ik ben een tijd naar fysiotherapie geweest en de therapeut merkte op dat mijn ademhaling heel hoog zat, terwijl ik in rust was. Door de yoga kan ik beter naar mijn buik ademen.

Tuurlijk voel ik me nog steeds wel eens moe of gestresst of heb ik last van hoofdpijn, maar ik merk dat een paar yoga oefeningen dan al wonderen voor me kunnen doen.

Laatst waren we een weekend weg. We hadden een heerlijk hotel, met goede bedden, maar helaas waren de kussens wat minder. Ik werd in de ochtend wakker met pijn in mijn nek wat door trok naar mijn hoofd. Ik besloot wat yoga oefeningen te gaan doen voor mijn nek en schouders met gelijk wat ademhalingsoefeningen erbij. En terwijl ik dit aan het doen was, voelde ik de pijn langzaam wegtrekken. Na de oefeningen voelde alles lekker soepel aan, mijn pijn in mijn nek en hoofd waren weg en ik kon de dag weer aan!

Dus ik zou zeggen: probeer het ook eens als je er nog niet bekend mee bent! Je hoeft er niet lenig voor te zijn als je start, maar als je het vaker doet gaat het vanzelf beter. Voorheen was ik ook behoorlijk stijf en kon ik niet bij de grond als ik voorover boog, maar nu inmiddels wel;) Dus oefening baart kunst!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s