Gastblog, Lifestyle

Gastblog: Mindfulness schrijven en dichten

Voor deze eerste gastblog heb ik gevraagd of Ineke haar verhaal wilt delen over mindfulness schrijven en dichten. Gelukkig stemde ze in en hieronder lees je haar verhaal.

Wat is mindfulness?

Mindfulness heeft te maken met aandacht geven aan onze fysieke en zintuiglijke gewaarwording. Het is een aandachtstraining die ervoor zorgt dat je in het hier en nu komt. Dat we aandacht hebben voor onze huidige gedachten en emoties zonder daar een oordeel over te vellen. Door de situatie te aanvaarden zoals deze is, ontstaat er ruimte om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Door dit proces te trainen leer je situaties van je gevoelens te scheiden en kun je vaak beter ontspannen. Mindfulness is een levenshouding die leert om bewuster in het leven te staan.

Er zijn verschillende manieren om mindfulness te doen, bijvoorbeeld meditatie, bodyscan of door je gedachten op te schrijven. Door je gedachten en emoties van je af te schrijven ben je bewust aanwezig zonder erover te oordelen.

Lees hieronder het verhaal van Ineke en het effect dat mindfulness schrijven op haar heeft.

mindfulness_poster_UK

Mindfulness schrijven en dichten

Gastblog: Ineke

Naarmate ik ouder wordt ga ik steeds meer in me hoofd zitten piekeren. Daar word ik ontzettend moe van en alle probleempjes worden steeds groter en groter op deze manier. Ik heb allerlei manieren geprobeerd om te ontspannen: veel wandelen, lezen, vaak naar de sauna’s (wat ook heerlijk ontspannend is) en nog veel meer. Ondanks dat ik me fijn voelde bij al deze activiteiten, lukte het me niet om van het piekeren af te komen.

Op een dag had ik sterk de behoefte om het van me af te schrijven en omdat ik niet zomaar wilde schrijven, besloot ik te schrijven in dichtvorm. Sinds een paar maanden ben ik aan het rijmen geslagen.

IMG-20170710-WA0003_watermerkIk heb een mooi schrijf boekje gekocht. Elke dag schrijf ik er één in (soms wel meer als ik lekker op dreef ben of ik er behoefte aan heb). Gewone dingen die bij me binnen komen, zo kan ik bijvoorbeeld zo maar ineens erg gelukkig worden van een mooie vroege ochtendwandeling met mijn hondjes. Dan hoor ik de vogels fluiten en de kikkers kwaken. Ik heb een klein boekje in mijn tas, dus ben soms al dingen aan het opschrijven terwijl ik nog aan het wandelen ben.

Ook schrijf ik over mijn irritaties, bijvoorbeeld als de buurman zijn tuin weer pico bello wil hebben door alles te reinigen met zijn hogedrukspuit. Maar ik probeer wel altijd te schrijven met een positief tintje en humor. Ook zet ik bij elk gedicht een datum, zodat het gelijk een soort dagboekje is. Het is heel leuk om een gedicht een paar dagen later dan weer eens terug te lezen.

Of wanneer ik even weer niet zo lekker in mijn vel zit, is het fijn om een gedicht als ‘mijn geluksmomentje’ er even bij te pakken, om mezelf te herinneren aan de kleine fijne dingen.

IMG-20170710-WA0000_watermerk

Ik vind het schrijven en dichten erg leuk om te doen, en ik wil de gedichten ook graag met anderen delen zodat zij er ook een goed gevoel of een lachmomentje van krijgen.

Sinds kort maak ik er ook nog tekeningen in stripvorm bij. Beetje grappig en niet altijd helemaal realistisch. Door dat te doen heb ik een hoop binnenpretjes en voel ik mezelf erg fijn. Doordat ik dit aan het doen ben, ben ik veel meer uit mijn hoofd en lekker bezig met mijn handen. Het is verslavend, en je krijg er een goed gevoel van. Ik slaap weer beter, en doordat je het van je afschrijft kan je het ook laten lezen door je familie en vrienden. Dan weten zij ook gelijk als ik ergens mee zit.

IMG-20170629-WA0004_watermerkDoordat ik het zo fijn vind om te doen heb ik laatst ook een verjaardagskaart gemaakt voor een vriendin met een persoonlijke tekst en tekening. Voor deze verjaardagskaart heb ik eerst met waterverf de achtergrond geverfd en daarna pas de tekening van de cocktail erop gemaakt.

 

 

 

 

Ik hoop dat ik je met mijn verhaal heb weten te inspireren. In het begin is het lastig om te beginnen, maar oefening baart kunst. En bedenk dat het niet erg is om te falen. Van falen leer je. En het zal je ook aan het lachen maken.

Veel succes ermee!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s