Bijgerecht, Diner, Recepten, Voeding

Recept: Pastinaakfriet

Wij zijn dol op pastinaak! Maar ik geef toe dat deze groente pas sinds kort op ons boodschappenlijst verschijnt.

 

Wat is pastinaak?

Pastinaak ziet eruit als een soort wortel, heeft een bruinige schil en is van binnen wit. Pastinaak heeft een zoetige smaak en is het grootste deel van het jaar te verkrijgen, vanaf september tot en met april.

Deze ‘vergeten’ groente was vroeger ontzettend populair. Hij werd al gegeten door de oude Egyptenaren en in de middeleeuwen werden er allerlei geneeskrachtige werkingen aan toegeschreven. Zo zou pastinaak helpen tegen kies- en buikpijn. Tegenwoordig is uit onderzoek gebleken dat pastinaak super gezond is. Pastinaak bevat heel veel vitaminen en mineralen. En door zijn geneeskrachtige werking beschermt het ons onder andere tegen dementie, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, reuma en nierklachten (wil je hier meer over weten, klik dan hier).

 

Eettips

Wij eten pastinaak zowel bij ons ontbijt, lunch als diner. En we eten het zowel raus (als een pastinaak pasta), gekookt als gebakken. Je kunt er namelijk een heerlijke ontbijtpap van maken, een lekkere soep of zoals hieronder lekkere frietjes. Pastinaak is namelijk een goede en gezonde vervanger voor de aardappel! Lees hieronder het recept.

Pastinaakfriet

  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Gezond alternatief voor frietjes

20170714_184001_watermerk

Ingrediënten

  • Pastinaak 500 gram
  • Olijfolie
  • Kruiden die je lekker vindt (wij gebruikten oregano, maar ook basilicum of peterselie is erg lekker)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd hier frietjes van. Leg de frietjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de olie. Doe de kruiden eroverheen. Meng het even goed door, zodat elk ‘frietje’ bedekt is met een beetje olie en kruiden.
  • Verdeel de frietjes goed uit over de bakplaat en zet voor ongeveer 20 minuten in de oven tot ze een goudbruin randje hebben gekregen.

Serveer dit bijvoorbeeld met een lekkere salade en een stukje vlees. Wij hebben een salade van sperziebonen, tomaat en zongedroogde tomaat gemaakt. En er een lekker worstje bij gegeten. Het was om te smullen!!

20170714_183703_watermerk.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s