Lifestyle, Persoonlijk, Voeding

Paleo Lifestyle

Sinds kort ben ik overgestapt op de paleo lifestyle. Ik was hier al een tijdje in paleo geïnteresseerd, bezocht websites, had het paleo magazine en een aantal paleo kookboeken. Ik las over het idee achter paleo en probeerde enkele recepten uit. Zeker ook door mijn opleiding als voedingsdeskundige, raakte ik er steeds meer door overtuigd dat ons huidige eten niet goed is voor ons lichaam. Ondanks dat ik dat wist, lukte het me niet om volledig paleo te eten. Ik vond toch alle kaas en yoghurt en pindakaas veelste lekker. Maar ik voelde me ook moe en futloos en ik had vaak last van hoofdpijn (bijna dagelijks). Dus ik vond dat ik het mezelf verplicht was om paleo toch een kans te geven en echt volledig paleo te gaan eten. Om te kijken of ik ook alle positieve effecten van deze lifestyle kon ervaren.

Wat is de paleo lifestyle?

Laat ik eerst in het kort uitleggen wat de paleo lifestyle inhoudt. Paleo houdt in dat je eet zoals het door de natuur bedoeld is. Dus zonder toevoegingen van suiker of e-nummers en zonder pakjes of zakjes. Puur natuurlijk dus. Wat eet je dan zoal? Vooral groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden. Op deze manier is paleo suikervrij, glutenvrij en lactosevrij.

Sommige mensen vinden dat paleo heel veel vlees is. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo, maar dat heb je altijd nog zelf in de hand. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor vis en vegetarische gerechten.

Waar het bij paleo in ieder geval om gaat is dat je je energie uit vetten haalt. En niet, zoals bij de meeste mensen tegenwoordig, uit koolhydraten. Op deze manier schakelt het lichaam over van een suikerverbranding naar een vetverbranding en heb je gedurende de dag voldoende energie.

FoodChange30 programma

Omdat ik het lastig vond om zelf helemaal paleo te gaan, gaat ik hulp nodig, een stok achter de deur. Ik ging op zoek naar een manier om 100% paleo voor mezelf haalbaar te maken en ik vond het foodchange30 programma (zie hier voor een gratis challenge om mee te beginnen of hier als je het volledige pakket wilt kopen). Dit is een programma met menu’s voor ontbijt, lunch en diner voor de komende 30 dagen. Ik besloot de gok te wagen. Eerst nog even het idee besproken met Marco, want ja dan moest hij met het avondeten natuurlijk wel met mij mee doen. Wilde hij dat wel? Gelukkig is Marco wat eten betreft niet zo lastig. Hij wil altijd alles wel proberen. Dus we gingen ervoor! Ik ging het hele programma volgen en Marco at alleen de avondmaaltijden mee.

Het fijne aan het programma is dat er voor 30 dagen al helemaal voor me is uitgestippeld wat ik wanneer ga eten. Het enige wat ik nog moest doen, is de boodschappen halen (en eigenlijk laat ik die Marco halen;)).

Nadat we de boodschappen voor de eerste week in huis hadden gehaald, zijn we met goede moed begonnen. En wat hebben we gesmuld! De maaltijden waren allemaal super lekker. En ook nog eens heel snel klaar te maken (op een enkele stoofmaaltijd in het weekend na). Dit was ideaal, want ik vind niets zo vervelend als na een lange werkdag ik nog uren in de keuken moet staan. De gerechten zijn echt geen straf om te eten! Marco en ik grapten dan ook regelmatig dat het ‘wel heel erg is hoor, dat paleo eten!’ ;). Die eerste week smaakte naar meer… Veel meer! 

Sommige recepten heb ik wel een beetje aangepast. Gelukkig staat er bij elk recept hoe je er een vegetarische variant van kan maken. Ik ben namelijk niet zo’n viseter (ik vind het niet zo lekker en kan niet zo goed tegen de geur). Ik weet wel dat het heel gezond is, dus ik probeer het wel. De meeste gerechten met tonijn en zalm heb ik dus gewoon gegeten (Marco blij want die houdt heel erg van vis), maar soms heb ik lekker de vegetarische variant gemaakt.

 

Hieronder staan een paar foto’s van favoriete ontbijtjes:

Favoriete lunches:

Favoriete diners:

 

Inmiddels hebben we het hele programma doorlopen en we zijn helemaal om! Ik voel me een stuk fitter en energieker. Ook ben ik een beetje afgevallen, zo’n 3 kilo. Ook Marco is helemaal enthousiast! En sinds we dit ervaren hebben willen we niet meer anders. Ik kan paleo en het foodchange30 programma iedereen aanraden!

Ik moet wel toegeven dat ik het nog steeds lastig vindt om 100% paleo te eten. Vaak in het weekend ‘zondigen’ we doordat we uit eten gaan of bij vrienden gaan eten. Maar laten we zeggen dat ik voor 80/90% me houd aan de paleo lifestyle en hier voel ik me heerlijk bij. En op deze manier kunnen we ook at en toe lekker zondigen. Dat moet ook kunnen, het gaat om balans!

Voordelen FoodChange30 programma:

 • Eenvoudige recepten.
 • Gerechten zijn snel klaar.
 • Alle ingrediënten zijn in de supermarkt te verkrijgen.
 • Afwisselende gerechten met vlees, vis en vegetarisch.
 • Meeste lunch recepten zijn ook goed mee te nemen.

Nadelen FoodChange30 programma:

 • Ik heb ze eigenlijk niet gevonden. Tuurlijk smaken verschillen, dus ik vond niet elk gerecht even lekker, en soms waren de gerechten voor mij iets te zoet. Maar met wat kleine aanpassingen smaakt alles even lekker!

Persoonlijke voordelen van de paleo lifestyle:

 • Ik voel me energieker, ben minder moe.
 • Ik heb minder hoofdpijn (bijna niet meer).
 • Ik ben afgevallen.
 • Ik voel me sterker.
 • Mijn dagen worden niet meer beïnvloed door eten of de gedachten aan eten.
 • Ik heb een scherpe focus en voel me niet meer ‘wazig’ in mijn hoofd.

Heb je nog vragen of opmerkingen laat het mij weten!

DSCN2521_watermerk.JPG

Advertenties

Een gedachte over “Paleo Lifestyle”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s